Vrijdag 7 augustus dag 5
7 augustus 2026 - Namen, België
Vandaag op naar Dinant.
Vanmorgen zat langs de route op een bankje een vrouw naast een bepakte fiets. Geen idee waarom ik stopte, maar ik stopte en maakte een praatje. Ze blijkt dezelfde route te fietsen. We hebben een uur zitten kletsen. Ze heet Jaqueline.
Eerst naar Namen fietsen. Ca 40 km.
Het pad gaat weer over een oude spoorweg. Dat betekent lekker door fietsen en veel bomen aan weerskanten. Langzaam stijgt de weg. Eerst lijkt het vals plat, daarna is echt wel te merken dat ik aan het stijgen ben. Maar het is goed te doen.
10 km voor Namen bereik ik het hoogste punt: 200 meter. Daarna is het in een snel tempo dalen... in Namen zit ik op nog maar 95 meter.
Aan de kade van de Maas heerlijk wat knäckebröd met pindakaas gegeten en na een tijdje weer verder. De Sambre komt hier in de Maas en daarom moet ik Sambre oversteken en de kade verder volgen tot ik bij de Maas ben. Dan kom ik op het jaagpad lans de Maas. Vrij van auto's en met veel schaduw. Op het jaagpad kom ik Haqueline weer tegen. Zij was mij gebaseerd toen ik krekkers zat te eten. Zo komen we elkaar vandaag regelmatig tegen.
We fietsen samen op naar Dinant.
Zij gaat hier op een camping slapen. Ik fiets nog een stukje verder.
De volgende camping is in Givet. Dat ligt net in Frankrijk. Een aantal kronkels van de Maas verder.
Morgen weer verder fietsen in België.
De camping in Givet is niet leuk. Er is geen gezellig trekkersveldje.. ik krijg net wat moeite een plekje toegewezen. In de schaduw. Dat wel. Maar met steentjes. Ik ga er kijken.. Dit gaat hem echt niet worden.. scherpe steentjes.. daar gaat mijn zeiltje van stuk.. en daarna misschien de tent ook. Ik weer terug naar de receptie. Dan krijg ik een andere plek. Met verdord gras en nog steeds vol in de zon. En 1 boom die een streep schaduw geeft. Ik ga zitten in de streep schaduw, past net.. en eet wat. De schaduw kruipt langzaam mijn kant uit. Maar het duurt nog even voor die er is. Ik droog mijn zeiltje in de zon en ook mijn tent. Die waren nog nat.
Er is geen wcpapier bij de toiletten. En wat erger is: ook geen stopcontacten. Niet 1 te vinden.. mogen de heren zich niet scheren en de dames niet hun haar droog föhnen...? En ik mijn telefoon opladen... Blijkbaar niet. Dat betekent dat ik zuinig aan moet doen met mijn stroom.
Dan besluit ik maar te gaan douchen. De douches zijn oud en gebarsten. Maar er kom gratis water uit de kraan. Dus ik was mijn haren en een paar kleding stukken. Als ik bij mijn plek terug kom is de schaduw aangekomen. Ik zet mijn tent op, maar de grond is keihard. Ik ga bij de overburen vragen of ze een hamer hebben.. Nee maar wel een grote baco waar ik mee mag timmeren. Voor één nachtje zal het wel houden.
Ik heb 106 km gereden.
Ik had vandaag goede benen.

Hoop dat je wel goed hebt kunnen slapen op de harde ondergrond en ergens je mobiel op hebt kunnen laden....
Morgen vast beter hoop ik voor je